Siivouksen tarkoitus on pitää yrityksen toimitilat siisteinä, puhtaina ja terveellisinä – ja tehdä se siten, että yrityksen työntekijät voivat kaikin rinnoin keskittyä omiin töihinsä tai että asiakkaat pystyvät asioimaan häiriöittä. Lisäksi säännöllinen siivous on järkevää myös taloudenpidon näkökulmasta.
Siivouksen vuosisuunnitteluun kannattaa uhrata muutama ajatus, jotta paikat pysyvät kunnossa ja jotta työpaikan arki sujuu niin kitkatta kuin mahdollista. Kyse ei ole mistään mahdottomasti aikaa tai vaivaa vaativasta urakasta, vaan alkuun pääsee miettimällä kolmea kysymystä.
Ensimmäinen pohdittava asia on tarvittavat siivoustoimenpiteet, joita on puntaroitava kahdelta kantilta. Ensinnäkin kannattaa määritellä, mitä toimenpiteitä sisältyy toimitilojen säännölliseen ylläpitosiivoukseen. Toisekseen on syytä kalenteroida harvemmin tehtävät mutta aivan yhtä tärkeät siivouksen kausityöt, kuten ikkunoiden pesu, lattioiden perusteellisempi puhdistus sekä yläpölyjen pyyhintä.
Yksiselitteistä vastausta riittävistä toimenpiteistä on luonnollisesti mahdotonta antaa, sillä ne riippuvat toimitiloista ja niissä tehtävistä töistä. Ylläpitosiivouksen suhteen normitoimistossa pärjää kevyemmillä toimenpiteillä, kun taas tuotantotiloissa tai päivittäistavaramyymälöissä vaaditaan järeämpiä toimia.
Tapauskohtaisuus pätee myös kausitöihin. Esimerkiksi liiketiloissa myymälän näyteikkunoiden puhtaus on keskeistä, kun taas vaikkapa tuotantotiloissa tärkeintä voi olla pyyhkiä yläpölyt, sillä pahimmillaan ne ovat riski paloturvallisuudelle.
Eri toimenpiteiden ohella pitää miettiä, miten usein ne pitää tehdä. Tähänkään ei toimitilojen ja toimintojen erilaisuuden takia valitettavasti voi antaa pomminvarmaa suositusta. Myös tilan koko ja käyttöaste vaikuttavat siivouksen tiheyteen.
Siivouksen kausitöiden suhteen on nyrkkisääntö on, että ne kannattaa tehdä vähintään kahdesti vuodessa. Monesti tiheämpi rytmi on kuitenkin tarpeen, kuten aiemmin mainituissa esimerkeissä ikkunoiden pesusta ja yläpölyjen pyyhinnästä.
Työpaikan arjen sujumiseen vaikuttaa se, milloin siivous tehdään – kukaanhan ei halua, että siivous häiritsee päivittäistä työtä. Siivouksen kausityöt on esimerkiksi hyvä tehdä silloin, kun mahdollisimman harva työntekijä on paikalla – vuodenvaihteen tienoo ja kesälomakaudet ovat monesti oivia aikoja kausitöille.
Siivousta ei luonnollisestikaan pysty aina ajoittamaan siten, ettei tiloissa olisi ketään. Siksi pyrimme aina siihen, että työntekijöiden ei tarvitse edes ajatella siivousta ja että siivousta ei edes huomaa mistään muusta, kuin että paikat ovat viihtyisät ja puhtaat ja että sisäilma on raikas.
Siivoaminen totisesti kannattaa, ja se on myös tapa pitää kustannukset kurissa. Nopein ja näkyvin hyöty on tietenkin se, että tilat pysyvät putsissa – silloin niissä viihtyvät niin työntekijät kuin asiakkaatkin.
Puhtaissa tiloissa on parempi hygienia ja terveellisempi sisäilma, mikä on omiaan vähentämään sairauspoissaoloja – silkkaa säästöä sekin. Yhden sairauspoissaolopäivän hinnaksi on nimittäin laskettu peräti 350 euroa.
Säännöllisellä siivouksella voit myös pidentää tilojen käyttöikää ja siten välttyä kalliilta korjaus- tai remonttikustannuksilta. Siivouksen kausitöiden liiketoiminnallisista eduista voit lukea lisää taannoisesta blogistamme.
Siivouksen vuotuista suunnitelmaa voi hahmotella kätevällä Siivouksen vuosikellolla, jonka voit ladata käyttöösi sivuiltamme. Sen avulla voit suunnitella säännöllisen ylläpitosiivouksen toimenpiteet sekä harvemmin toistuvat mutta yhtä oleelliset siivouksen kausityöt, kuten ikkunoiden pesun, yläpölyjen poiston ja lattioiden puhdistuksen.
Luonnollisestikin myös me ISS Directillä olemme apunasi, kun haluat miettiä, millaisella siivouksella toimitilasi pysyvät kunnossa ja työpaikan arki sujuu kitkatta. Ota yhteyttä, niin asiantuntijamme tulee maksutta paikan päälle suunnittelemaan tarvittavat toimenpiteet kanssasi.