Pitääkö siivousrobotteja pelätä? Vievätkö ne työpaikat? Ei pidä, sillä parhaimmillaan robotit kohentavat tuottavuutta, kehittävät siivoustyön laatua ja parantavat sen mielekkyyttä.
Siivooja saa työkaverikseen yhä useammin siivousrobotin, mikä on iloinen asia niin siivoojalle kuin siivoustyön tilaajalle.
Siivousrobotit tekivät ensimmäistä tuloaan jo muutama vuosi sitten, mutta ensimmäisen sukupolven laitteet eivät suoriutuneet tehtävistään riittävän hyvin. Nyt käyttöön on tullut siivousrobottien toinen sukupolvi, jonka laitteet ovat teknisesti edistyksellisiä – ja varsin älykkäitä, jos koneista nyt voi niin sanoa.
– Siivousrobotit ovat nyt aidosti toimivia laitteita, ja ne ovat alkaneet toden teolla korvata yhdistelmäkoneita, imureita ja manuaalisia työvälineitä, ISS:n siivouksen tuote- ja tuloksellisuusjohtaja Veli-Pekka Kortelainen toteaa.
– Nyt on selkeästi käynnissä robotiikan toinen murrosaalto siivousalalla. Laitteet ovat kehittyneet, testailut on testattu ja käyttökokemuksista on opittu. Nyt korjataan hedelmät eli saadaan tuottavuutta ja laatua, siivousrobotteja tarjoavan Orbotechin myyntijohtaja Ville Kujala säestää.
Robotit ovat parhaimmillaan isoissa tiloissa, joissa on paljon vapaata lattiapinta-alaa. Nykyisen sukupolven robotit ovat ennen kaikkea lattioiden puhdistukseen keskittyviä laitteita – joko peseviä yhdistelmäkonerobotteja tai imurointirobotteja. Tulevaisuudessa robotteja tullaan todennäköisesti näkemään myös muissa töissä.
– Lattioita puhdistavien robottien lisäksi maailmalta löytyy esimerkiksi pintoja desinfioivia UV-valorobotteja, ikkunanpesurobotteja, uima-altaanpesurobotteja sekä kiinteistöjen ulkoalueiden hoitoon robottiharjakoneita ja ammattikäyttöön tarkoitettuja ruohonleikkuurobotteja. Kiintoisia ovat myös monitoimirobotit, kuten kauppoihin suunnitellut robotit, jotka siivotessaan samalla tarkkailevat, mitkä hyllyt tarvitsevat täydennystä. Nähtäväksi jää, mihin kaikkiin tehtäviin robotteja on tarkoituksenmukaista käyttää, Veli-Pekka Kortelainen pohdiskelee.
Robotit eivät kuitenkaan ole kaikkivoipaisia, vaan ihmisiä tarvitaan siivoustyössä jatkossakin.
– Robotit eivät ole parhaimmillaan, kun lähdetään lattiasta ylöspäin, joten esimerkiksi kosketuspinnat ja tasot ovat edelleen ihmistyötä. Samoin tulevaisuudessakin tarvitaan ihmisen kykyä analysoida siivoustarvetta ja puhtaustasoa, joten ammattilaisilla on vastaisuudessakin paikkansa siivouksessa. He arvioivat ja huolehtivat, että ollaan siinä laadussa, jota on asiakkaalle luvattu. Sitä ei robotti pysty tekemään, Veli-Pekka Kortelainen toteaa.
– Pitää muistaa, että vaikka robotit ovat älykkäitä, ne tekevät pääsääntöisesti sitä, mitä ne on ohjelmoitu tekemään, rutiininomaisesti ja tasaisella laadulla. Siinä ei tule laatuvirheitä, mutta inhimillinen kosketus tilaan tarvitaan jatkossakin, Ville Kujala summaa.
Veli-Pekka Kortelainen korostaa, että robotit eivät ole itseisarvo, eikä robottien käyttö välttämättä ole aina järkevää.
– Emme halua nähdä robotteja erillisenä asiana, vaan osana asiakkaalle tarjottavaa tarkoituksenmukaista siivouskokonaisuutta. Pääperiaate meillä on siis, että robottia ei oteta vain robotin ottamisen ilosta, vaan arvioidaan aina asiakkaalle, mikä on hänen kannaltaan tuottavinta. Aina kun tästedes tarjoamme siivouspalvelua, robotti on toki yksi vaihtoehto, mutta me laskemme kokonaisuuden joka kerta myös perinteisellä menetelmällä ja arvioimme tuottavuuden, kustannustehokkuuden ja työn sujuvuuden näkökulmista, mikä on asiakkaan kannalta paras ratkaisu. Voi olla, että jossain tapauksissa perinteinen menetelmä onkin voittava vaihtoehto.
Roboteilla pystyy parantamaan siivoustyön tuottavuutta, mikä loppukädessä koituu asiakkaiden hyödyksi.
– Lähtökohtamme robotiikan hyödyntämisessä on ennen kaikkea ollut tuottavuuden parantaminen, sillä se koituu selkeästi eduksi asiakkaillemme – joko kustannustehokkuutena tai laatuna, Veli-Pekka Kortelainen sanoo.
Kustannustehokkuudella on eittämättä arvonsa, mutta Ville Kujala korostaa laatunäkökulmaa.
– Siivousroboteilla voidaan saavuttaa tietyissä kohteissa jopa kymmenien prosenttien säästö, mikä isoissa kohteissa tarkoittaa aika isoja euromääriä. Tärkeämpää on kuitenkin, että robottien avulla saadaan parempi laatu. Se ei koske pelkästään robotin työnjälkeä esimerkiksi lattiapintojen pesussa, vaan parempi laatu saavutetaan myös siivouksessa kokonaisuudessaan. Yleensä kun robotti otetaan käyttöön, se lisää puhtaustasoa koko kohteessa, kun ihmisen työaikaa voi kohdentaa muihin töihin.
Roboteissa on erittäin hyvät turvaominaisuudet, joten ne eivät törmäile, eivätkä aja kenenkään päälle.
Sekä Veli-Pekka Kortelainen että Ville Kujala torppaavat ajatuksen, että robotit veisivät siivoojien työpaikat. Sen sijaan he uskovat, että robottien ansiosta siivoojien työ muuttuu sujuvammaksi, monipuolisemmaksi ja mielekkäämmäksi.
– Roboteilla voidaan merkittävästi helpottaa siivoojan työtä, kun raskaat työt voidaan antaa robottien hoidettavaksi. Esimerkiksi käsin tehtävä imurointi on aika raskasta ja hidasta työtä, joka ei aina ole ergonomisesti optimaalista. Kun sen työn saa ihmiseltä pois, sujuvus ja myös viihtyvyys lisääntyvät varmasti. Lisäksi siivooja voi käyttää rutiinitöistä säästyneen ajan monipuolisempiin työtehtäviin, jolloin työnteko on väistämättä mielekkäämpää, Veli-Pekka Kortelainen pohdiskelee.
– Eivät koneet tähänkään mennessä ole vieneet työpaikkoja, vaan tarjonneet ajan- ja vaivansäästöä ja monipuolistaneet työtehtäviä, Ville Kujala jatkaa.
Ennusteiden mukaan ammattikäyttöön tarkoitettujen robottien määrä lisääntyy varsin nopeasti. Maailmanlaajuisen robottimarkkinan arvioidaan kasvavan nykyisestä 8 miljardista eurosta 48 miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä. Ripeän kasvun selittää teknologian kehittyminen, minkä ansiosta robotteja voidaan hyödyntää yhä monipuolisemmin.
– Yksi merkittävä asia kehityksessä on, että robotteja voidaan tehdä eri kokoluokkiin. Markkinoille on tulossa pienempiä koneita, sillä tarvittava tekniikka komponentteineen voidaan mahduttaa yhä pienempiin kuoriin, jolloin saadaan erikokoisia robotteja eri käyttötarkoituksiin, Ville Kujala valottaa.
– Vääjäämätöntä on, että robotiikka mullistaa siivousalan sillä tavalla, että rutiinityöt häviävät. Tällä hetkellä se näkyy lattioiden puhdistuksessa, ja teknologian kehittyessä seuraavaksi vuorossa lienevät ikkunat. Oletettavaa on, että robotteja kehitetään entistä enemmän tekemään töitä, jotka ovat suorastaan vaarallisia ihmiselle. Esimerkkinä voisi mainita vaikkapa teollisuuden säiliöiden ja putkien puhdistuksen, Veli-Pekka Kortelainen täydentää.
Robotteja ei tarvitse siis pelätä?
– Ei tarvitse. Päinvastoin, robotit kannattaa toivottaa tervetulleiksi, sillä ne ovat loistavia työkavereita, jotka tekevät työstä mukavampaa ja palkitsevampaa, sekä Veli-Pekka Kortelainen että Ville Kujala toteavat kuin yhdestä suusta.
Siivousrobotteihin ja niiden ominaisuuksin voit perehtyä esimerkiksi Orbotechin kotisivuilla.